Mijn terugkeer naar World of Warcraft – Deel II – Level 15 tot 60

Wellicht dacht u dat mijn terugkeer naar World of Warcraft een eenmalig avontuur was. Een one-night stand in Azeroth. Maar niet. Door de afgelopen maanden heen heb ik rustig mijn weg vervolgd en ben weer volledig terug in mijn WoWlement. Of zoiets. Een hele slechte woordgrap, maar het is dan ook warm. Vanaf level 15 werd de game toch ineens anders dan wat ik eerder speelde. Wist ik natuurlijk, maar het gaat erom hoe de game er nu uitziet. En wat er daarna allemaal te beleven is. In deze blik pak ik een aantal onderdelen en hoe mij die bevallen. Om te beginnen dungeons, talents, de Darkmoon Fair en pet battles.

World of Warcraft, wat brengt level 15 en hoger?

Op het moment dat u level 15 betreed krijgt u de keuze, per class, wat voor talent u wilt. Waar het op neer komt is dat u een specialisme kiest. Voor mijn Gnome Priest heb ik drie keuzes: Shadow, Holy of Discipline. De keuze die u maakt bepaalt welke kant uw spells op gaan. Bij Priest, om die als voorbeeld te nemen gaat Holy puur af op healen en beschermen. Discipline is een mengeling tussen wapens en healen, een beetje voor de spelers die geen beslissing kunnen nemen. Shadow is puur gericht op damage doen. Duister. Evil. Uiteraard kies ik voor Shadow. Healen heb ik ooit gedaan in een vorig leven in WoW, die tijd ben ik voorbij. Daarbij wil ik graag actief deelnemen aan gevechten in plaats van op de achtergrond blijven en mensen in leven houden.

Shadow heeft een paar hele toffe spells waar echt een hoop schade mee aangericht kan worden. Direct in het begin al krijg ik de mogelijkheid om een groepje van zes of zeven tegenstanders te voorzien van een goedkope spell waarna ik ze allemaal met een simpele druk op de knop in duisternis kan laten verdrinken. Meesterlijk. Het voelt goed om hele groepjes neer te leggen terwijl ze hulpeloos proberen mij te slachten. Maar er gebeurt meer op level 15. De dungeons gaan open. En dat was toch waar je vroeger World of Warcraft voor speelde. De dungeons in, grote tegenstanders neerhalen en mooie gear verzamelen. Dat laatste kan nog steeds, maar er is wel heel wat veranderd.

Vanaf level 15 worden de eerste dungeons in World of Warcraft losgegooid. Als ik terugdenk aan mijn tijd met World of Warcraft, dan was dit altijd een heel gedoe. Om te beginnen reisde ik af naar de zone waarin de dungeon zich bevond, daar werd het dan schreeuwen in de algemene chat dat je de dungeon in wilde en wat je specialiteit was. Als je geluk had, was je binnen een kwartier in een groepje geplaatst en kon je beginnen. Had je pech, dan vond je de hele avond niemand. Of als je mensen vond, ontbrak er bijvoorbeeld nog een healer. Tegen de tijd dat die gevonden was, moesten andere soms al weer weg, en zo kwam je nergens. Dat is niet meer het geval. De Dungeon Finder neemt dit allemaal van je over. U geeft aan welke dungeons u in wilt, wat uw rol daarin is en daarna gaat u vrolijk verder spelen. Is er een plekje vrij, dan teleporteert u er automatisch heen en kunt u beginnen. Een mooi systeem, maar voor het saamhorigheidsgevoel wel een beetje een killer. Als je vroeger in een dungeon zat met gelijke levels, dan was de kans groot dat u bij de volgende dungeon, deze mensen ook weer tegenkwam. En dat schepte een band. Die band is door dit systeem weg. Of u moet in een guild zitten natuurlijk.

Dungeon zijn speedruns

De dungeons zelf zijn door de tijd heen ook aangepast. Er is zelden tot nooit nog enige vorm van communicatie tussen de spelers. Althans, ik ben het bijna nooit tegen gekomen. Mensen rennen direct een kant op en beginnen aan te vallen. Zonder overleg. Gelukkig gaat het negen van de tien keer goed, maar het is toch jammer. Dungeons zijn wel anders ingericht. Zo zijn er ook quests in dungeons en op de map is te zien waar welke bazen zitten en welke loot die kunnen droppen. De experience in dungeons is nog steeds meer dan prima en dus is er sneller te levelen omdat er redelijk snel doorheen gerend kan worden. De meeste spelers weten de optimale route zodat alle quests gehaald kunnen worden en alle bazen omgelegd. De uitdaging in de lagere level dungeons is minder dan in de hogere, maar het is nog steeds een welkome afwisseling van de normale quests.

Wat overigens ook prettig is, is dat zones mee schalen met de spelers. Voorheen moest u van de ene zone naar de zone reizen omdat de quests en de slopen tegenstanders of te hoog of te laag level waren. Nu schalen zones mee, de beginzones althans, zodat u langer op dezelfde plek kunt blijven en daar uw ding kunt doen. Een goede oplossing en wel zo prettig.

Pet Battles, daar moet ik het toch even over hebben. Die waren er niet, in mijn tijd, en op voorhand dacht ik dat ik er niet vatbaar voor zou zijn. Het hele verzamel aspect boeit mij toch wat minder, dus wat moet ik met die pets? Nou, dikke fun dus! Ik had niet verwacht dat ik het leuk zou vinden, maar ik raak er meer tijd aan kwijt dan ik soms heb. Dieren die loslopen kunt u vangen en ze daarna gebruiken om tegen andere diertjes te vechten. Dit gebeurt turn-based en dat maakt het erg leuk. Ooit hoorde ik de vergelijking met Pokémon, en die wil ik niet maken, maar het ik snap dat mensen dat doen. Want het is ongeveer wel dat. Soms ben ik meer aan het battelen met pets, dan dat ik zelf aan het levelen ben. Maar who cares, ik vermaak me.

Iets waar ik voorheen niet echt iets mee deed was de Darkmoon Faire. Nog steeds is het niet mijn favoriete maandelijkse event, maar ik moet zeggen dat het wel een leuke afwisseling is. Ik zie het als een soort Wario Mini-game verzameling waarmee items te verdienen zijn voor in de game. Ondanks dat ik er nooit zo veel mee had, ik kwam er voor mijn jarenlange stop echt nooit omdat ik het stom vond, begon ik toch steeds fanatieker te worden bij het spelen van de spelletjes op de Faire. Als je het dan doet, dan wil je ook wel hoog scoren natuurlijk.

En zo vermaak ik mij nog steeds met World of Warcraft. Natuurlijk zijn er zaken die minder zijn dan eerst. Zoals gezegd het teamgevoel in dungeons is totaal weg, en dat vind ik zonde, maar pet battles en het schalen van zones vind ik weer erg goed. Het is tijd om mijn route verder te vervolgen. Richting de extra content om daar eens te gaan gluren en kijken. En natuurlijk zijn er nog andere zaken die besproken moeten worden, maar dat is voor een volgende keer.

Maak onze dag, deel dit met je vrienden!