Sea of Thieves; lekker misselijkmakend

Piraten blijven aantrekkingskracht houden. Niet alleen op mij als persoon, maar ook op de wereld. Of ze er nu uitzien zoals in Pirates of the Caribbean, in de tv-serie Black Sails of zoals de piraten in Somalië, ze zijn altijd boeiend en interessant. In Sea of Thieves neemt u de rol aan van een nietszeggende standaard piraat en bent dan klaar om de wereld te veroveren. Althans, in ieder geval de woeste zee waar gevaar overal op de loer ligt. Waarschijnlijk. Want de alpha van de game, die vorige week te spelen was, was nog wat leeg op veel plekken. Maar Microsoft bevestigde direct dat er quests (die waren er nu niet), meerdere trading companies, tegenstanders, items, etc. toegevoegd zijn als de game uitkomt op 20 maart. Maar vanwege spoilers zijn waren die geheim in de alpha.

Schip ahoy, piraatjes!

Het aanmaken van een piraat werd in de alpha gedaan door de game zelf. Geen mogelijkheid tot het in elkaar steken van een piraat met een zelfgekozen uiterlijk, wat je wellicht zou verwachten, maar door de game te spelen is de aankleding wel te verzorgen. Bij de start werd er gevraagd of ik solo, in een kleinere groep of met een volledig team van vier piraten aan het avontuur wil beginnen. Omdat ik op het moment van spelen even alleen was, koos ik voor het kleinste schip. De game dropte mij op een eiland dat gemarkeerd was als een Outpost en ik kon beginnen. Omdat er geen aanwijzingen of tutorial was, wist ik eigenlijk niet wat ik moest doen. Ik kon wat drank zuipen, dronken worden en naar mijn boot vertrekken. Zonder enig idee te hebben wat ik ging doen, ging ik de zee op om te varen.

Het besturen van een boot bestaat uit laten zakken, of ophalen van het anker, het laten zakken van het zeil en sturen van de boot. Ook kan het zeil nog gekanteld worden zodat deze goed op de wind staat, maar met deze basis zaken kunt u varen. In de boot ligt een landkaart waarop u kunt zien waar u bent en naar welke windrichting u moet varen om ergens aan te kunnen meren. De eilanden hebben of geen bewoners en wat bomen, skeletten die u aan hun zwaard willen rijgen of zijn andere Outposts. Ik voer naar een eiland met skeletten. Daar sloeg ik alles neer en kon verder niets vinden. Dus ik vertrok weer. Tijdens mijn tocht werd de zee wat wild en ik kan u zeggen dat ik kots en kots misselijk werd. Ik heb geen zeebenen. En dat werd nu goed duidelijk. Ook het feit dat ik een klein scheepje had werkte niet mee.

sea of thieves preview

Schip ahoy, piraatjes! Take two

Tijd om het anders aan te pakken. Samen met een kameraad besloten we de volgende avond de zeeën te bevaren. Maar eerst deden we even een Google-actie om te zien waar we nu schatkaarten vandaan konden halen. Het bleek te zijn op een plek waar ik al geweest was, maar niet goed uit mijn doppen had gekeken. We scoorde een kaart, bevoorraadde onze boot met kogels, hout en bananen en vertrokken. Op ons schip zochten we op waar het eiland op de schatkaart stond en daar gingen we. We kwamen bij het eiland aan en gingen op jacht naar de schatkist. Schep in zand *klunk* en hoppa! De eerste schat was een feit. Het bleek een schatkist te zijn die de drager de status “dronken” gaf. De hele wereld voor die speler zwabbert alle kanten op en ook voor de medespelers loopt die piraat er zo bij.

Eenmaal de kist aan boord gekregen zetten we onze zeilen richting de Outpost om daar de kist in te leveren. Met het goud dat dit ons opleverde konden we een duurdere kaart kopen. Ook gingen we in level omhoog. Na het verhogen van je level krijg je toegang tot nog betere kaarten en zo werkt u zich langzaam omhoog in de wereld der piraten. Met het verdiende goud is het ook mogelijk on kleding of betere wapens te kopen. Van groot belang bleek, want bij de tweede zoektocht werden we genadeloos neergehaald door een andere setje piraten en begrepen we de naam Sea of Thieves net iets beter.

Sea of Thieves

De tweede schatkaart was geen traditionele met een eiland een kruis, maar was een omschrijving. We moesten naar Eiland VulHierEenNaamIn. Eenmaal aangekomen, anker uit, zeilen laten zakken en aan land gegaan verscheen op het stuk papier de tweede aanwijzing. We moesten naar de oorsprong van een waterval en van daaruit acht stappen in noordelijke richting. Na enig zoeken en ontdekken kwam we aan bij de bron van de waterval en vonden de schat. Gelukkig een normale schat en geen dronken taferelen. Bij het lopen richting de boot bleek deze gezonken te zijn. En naast waar onze sloep lag, lag nu een groter schip. Fuck. Piraten! Even vergetende dat wij dat zelf ook zijn besloten we de kist neer te leggen en te vechten voor ons leven. Helaas verloren we de strijd. Drie tegen twee was net een tandje te veel en hun wapens bleken een stuk sterker. Dood. Boot weg. Schat weg. Doei.

Sea of Thieves, vol met piratenpraat

Nadat u als speler het loodje heeft gelegd komt u weer terug op een eiland, nieuwe boot en kunt u weer aan de slag. Ondanks dat deze alpha misselijkmakend begon was na de tweede speelsessie mijn mening 180 graden gedraaid. Sea of Thieves is een game die u met bekende moet spelen, solo is er geen fuck aan (denk ik op dit moment), maar levert u dan wel geweldige verhalen op. De dag van lancering wordt er nog zoveel toegevoegd dat de content ruim voldoende moet zijn om flink wat uren door te brengen met mede-piraten. Op 20 maart komt de game uit voor de Xbox One en Windows 10. Door het 14 dagen gratis kunnen testen van de Xbox Game Pass, waar Sea of Thieves vanaf dag één in zit, bent u het bijna verplicht om deze game te gaan testen. Zo voelt het op dit moment. En als u dat niet doet, wat uw goed recht is, beroofd u zichzelf wellicht van een aantal geweldige verhalen.

Maak onze dag, deel dit met je vrienden!