Loot boxes vallen niet onder gokken

loot boxesLoot boxes zijn de nieuwe season passes voor veel gamers. In Forza 7 zitten ze, Shadow of War heeft ze en ook Star Wars Battlefront 2 heeft loot boxes. Assassin’s Creed Origins trouwens ook, maar die zijn niet met echt geld te koop, dus boeit dat minder. De woede die dit opwekt bij de gemiddelde gamer heeft een groepje er toe doen besluiten om content op te nemen met de ESRB. Dit instituut beoordeeld games en geeft er een leeftijdsclassificatie aan. Het doel was om games met loot boxes een 18 jaar en ouder stempel te geven omdat, zeker als er echt geld mee gemoeid is, op gokken lijkt.

De ESRB heeft zich er over gebogen en het verzoek van de aandragers afgeschoten. Het klopt volgens de ESRB dat er een vorm van kansspel aan vast zit, maar het is geen gokken. Als koper van een loot box krijg je namelijk altijd iets terug. Een loot box is nooit leeg. Het kan natuurlijk zijn dat er items in zitten waar u niets aan heeft, maar dat kan ook bij pakjes kaarten in Hearthstone of bij het kopen van voetbalplaatjes voor een Panini plakboek. Geen stempel dus dat games met loot boxes voor volwassenen zijn, de aandragers hebben verkeerd gegokt.

ESRB does not consider loot boxes to be gambling. While there’s an element of chance in these mechanics, the player is always guaranteed to receive in-game content (even if the player unfortunately receives something they don’t want). We think of it as a similar principle to collectable card games: sometimes you’ll open a pack and get a brand new holographic card you’ve had your eye on for a while. But other times you’ll end up with a pack of cards you already have.

Maak onze dag, deel dit met je vrienden!

 • gewoon stoppen met kopen…. de enige manier om dit gezwel te stoppen.

 • Alfred E. Neuman

  Ik snap dit dus niet, je betaald geld voor een kratje waarvan je niet weet wat er in zit. Voor je het weet krijg je een bak met wc-papier en wasknijpers thuis gestuurd.

 • AtariMario

  Ik waardeer de verwijzing naar Panini zeer, ik denk weleens dat ik de enige ben die dat nog kent en spaart (uhm, de kinderen uiteraard bij het Ek, WK) in mijn omgeving en eigenlijk is dat ook zo.
  Had 2 jaar geleden wel een pakje waar 3 dezelfde kaartjes inzaten, dat was wel minder.. maar ja, that’s all in the game en had ik nu niet iets te vertellen gehad..

  • JungleJack

   Panini was geweldig. Ik weet nog dat ik plaatjes van Taran en de Toverketel spaarde, A-Team en Reddertjes en meer van die bende. Elke keer een bak met geld, een hele stapel mee naar het schoolplein om te ruilen en uiteindelijk de laatste zes bestellen. Heerlijke tijden waren dat man.

   • AtariMario

    Ja hé, A-team, Knight Rider. Maar toen spaarde iedereen ze geloof ik, lekker ruilen op school, fantastisch!
    Alle voetbalboeken heb ik nog vanaf 1987/88. Op een gegeven moment alleen nog de grote voetbaltoernooien. Koop 2 van deze boeken en gelijk een hele doos onder het mom dat het voor de kinderen is.
    Jammer dat ze nu alleen maar kunnen ruilen mbv Marktplaats. Op straat ruilen was juist het leukst, zo’n hele stapel dubbelen nakijken.