Nintendo Switch – De eerste ervaringen

nintendo switchIedereen weet inmiddels alles over de Switch. Er zijn geen geheimen meer voordat de console morgen in de winkels ligt. Of toch wel? Inmiddels heb ik de console 24 uur+ in huis en heb ik al even met het apparaat kunnen spelen, vasthouden en voelen. Daarom vond ik het tijd om u even te informeren over wat ik ben tegengekomen. Tezamen met de console heb ik ook The Legend of Zelda: Breath of the Wild, maar daar kom ik later nog eens op terug. Het is te vroeg om daar nu al een oordeel over te geven. Dat lukt niet na een paar uurtjes spelen. Onmogelijk. Maar doordat ik die titel in huis heb, heb ik de hardware goed genoeg kunnen testen en ook de Day One update voor de Switch.

De doos, het scherm en alles plastic

Bij het openen van de doos was ik toch een beetje verbaasd. Ondanks dat ik precies de afmetingen wist van de Switch, was het scherm toch best wel klein. Niet té klein, denk ik, maar best klein. Als u gewoon solo op de bank zit te spelen in handheld mode, dan is het prima. U heeft het scherm dan toch redelijk dicht bij uw tronie. Maar zodra deze op tafel staat en er in co-op gespeeld gaat worden, of juist tegen elkaar, dan wordt het turen. Wat wel direct opviel was de kwaliteit van het scherm. Dat is echt enorm goed. Het oogt scherper dan de TV en het is bijna prettiger om de Switch als handheld te gebruiken dan als console bij de TV.

In de doos zit verder de dock, dat inderdaad niets meer is dan een stuk plastic met drie connectoren, wat kabels, twee joy-cons (links en rechts), de grip en de opzet-stukjes-met-een-touwtje. Als de twee joy-cons aan de Switch zitten speelt dit behoorlijk comfortabel. Zitten de twee joy-cons in de grip, dan begint het comfort wat af te nemen. Het probleem voor mij met de twee con’s is dat ze relatief klein zijn en er een shitload aan knoppen op zitten. Te veel eigenlijk. Het is onmogelijk om de joy-cons los te klikken van de Switch zonder knoppen aan te raken. Uw game loopt door, dus het kan zijn dat u ongewenste acties uithaalt in de game. Maar doordat ze niet al te groot zijn, voelt het niet geheel natuurlijk bij het gebruik van de grip. Ik weet dat er een pro-controller is, maar standaard zou dit toch al prima moeten zijn. Helaas schort het daar voor mij aan.

Nintendo Switch van V1.00 naar v2.00

Bij het aansluiten en configureren van de Switch zal u merken dat er een Day One update klaarstaat. Deze brengt de Switch van versie 1.00 naar 2.00. Dit is nodig om de online functionaliteit in te schakelen. De eShop en het online delen van plaatjes naar Facebook en Twitter werkt hierdoor. Zie hier, het bewijs:

Wat er nog meer in deze update zit is niet helemaal bekend, maar belangrijk is hij dus wel. Ook voor Breath of the Wild staat er overigens een update klaar. Het is ernstig aan te raden deze te downloaden. Voordat beide uit waren had ik in TV mode behoorlijk last van framedrops in Zelda. Na beide updates bijna niet meer. Maar, ze zijn er dus nog wel. Iets waar je niet op hoopt bij het kopen van een nieuwe console met een nieuwe game, maar het is helaas niet anders.

En dan de linker joy-con

Misschien nog meer in het nieuws dan de Switch zelf is de linker joy-con. Deze zou voor problemen zorgen doordat de verbinding af en toe wegvalt. Er was een stille hoop dat wellicht de systeemupdate naar v2.00 dit zou oplossen. Maar, ik heb nieuws voor u; dat doet deze niet. Meerdere malen heb ik in Zelda nu problemen gehad met het niet reageren van de linker con. Dit was overigens enkel in TV mode, waarbij ik de grip gebruikte als controller met de twee joy-cons. Het meest vervelende moment was dat ik een klein stukje op een kamp vol tegenstanders afliep en de controller toen besloot dat ik maar fijn door moest lopen. Recht het kamp in, en dood. Tijdens deze dodenmars kon ik niets doen, behalve afwachten. Alles wat ik aan de linkerkant deed reageerde niet. Gewoon dood. En dat is zorgwekkend. Want een controller hoort het te doen. Simpel.

Nu is het gelukkig nog niet vaak gebeurd en werkt het allemaal perfect in handheld mode, maar toch word ik hier weinig vrolijk van. De apps voor de smartphone heb ik nog niet kunnen testen. Die zijn op Android nog niet te vinden maar de voicechat, die alleen via de app zal werken, komt pas in de zomer. Geen voicechat met uw maten bij het spelen van Mario Kart 8 Deluxe dus die volgende maand uitkomt.

Nintendo heeft nog een hele hoop werk te doen. Ik zou bijna zeggen dat de console nog niet klaar was om in de winkels te liggen. Zeker niet met de problemen van de joy-con. Maar als ik dat zou zeggen ben ik een papegaai. En daar pas ik voor. Maar ik denk het wel. Hardop.

Maak onze dag, deel dit met je vrienden!