Waarom ik volgende week een Nintendo Switch ga kopen

nintendo switchOp 20 oktober toonde Nintendo ons een video van drie minuten en zesendertig seconden. Hierin zagen we precies wat de Nintendo Switch doet en kan. Persoonlijk, en dit artikel heeft het woord “ik” in het onderwerp, was ik totaal niet overtuigd. Ik ben geen portable-gamer. Mijn 3DS heb ik bijna altijd bij me, de oplader ook, maar er zit al weken geen stroom meer in. Pokémon Moon heeft een uur of twaalf van mijn tijd in beslag genomen, maar op één of andere manier pak ik thuis geen handheld als ik iets wil spelen. Ook de laatste Zelda, A Link Between Worlds, heb ik nooit uitgespeeld. Ondanks dat ik elke week wel een nacht of twee niet thuis ben, grijp ik niet naar mijn 3DS. En ondanks dat ik de Switch niet per se als een handheld zie, is dat wel een groot selling point. Want onder de TV is het nou niet echt die krachtige machine waar ik naar op zoek ben.

De overige beelden uit de trailer waren evenmin overtuigend. Ik ben geen hipster. Heb geen hond. En al had ik die, dan zou ik niet in een park gaan zitten gamen terwijl dat beestje daar rond liep. Een feest op een dakterras? Nooit. En al zou ik die hebben, dan zien die mensen mij liever gaan dan komen als ik met een console aankom. En trouwens; niemand heeft toch tijd. Iedereen zit op z’n telefoon te kijken. Natuurlijk wilde Nintendo alleen maar laten zien in welke situaties het gebruik van de Switch mogelijk is, maar dit was alles behalve aantrekkelijk. Wat games betreft, want dat is toch waar het om draait, was Skyrim voor velen een push in de rug om een Switch in de pre-order te zetten, voor mij niet. Skyrim heb ik zes jaar geleden gespeeld op mijn PC. Waarom zou ik dat nog een keer willen? Dan had ik dat al gedaan met de Special Edition. En dat deed ik ook niet.

De Switch? Toch maar niet

Buiten de video werd er niets bekendgemaakt. Geen prijs, launch titels, releasedatum en geen specificaties. Helemaal niets. En dus was het voor ondergetekende eigenlijk wel over. Voor mij geen Switch. Tot dat 13 januari aanbrak en de console verder onthult werd. De prijs van ongeveer driehonderd euro vond ik prima, de launch games iets minder en de releasedatum van de Nintendo Switch zelf was eigenlijk om te huilen. Laat ik beginnen bij de prijs. Velen vonden die te hoog. Overal om mij heen hoorde ik dat €250,- een mooie prijs zou zijn. Logisch, maar kom op. Nieuwe hardware, nieuwe technologie, dat moet ook betaald worden. En dan is €250,- toch wel echt te laag.

De launch titels hebben weinig om het lijf, op Zelda na. Die game had ik ook op de Wii U kunnen spelen, maar als ik toch een Switch zou kopen, dan maar gelijk op de Switch. 1-2-Switch had bij de console moeten zitten. Een titel die laat zien waar de hardware toe in staat is, zou er eigenlijk gewoon standaard in de doos moeten zitten. Net als ooit Wii Sports bij de Wii hoorde. De prijs had daarvoor best omhoog gemogen, maar ik gok toch dat het gros van de mensen die een Switch koopt geen vijftig euro zal uitgeven voor deze titel. En terecht. Just Dance 2017? Nope. Super Bomberman R dan? Op zich is Bomberman een hele geliefde game. Ook hier in huis. Maar de trailer zag er wat wiebelig uit en de prijs… die is ook €49,99. Belachelijk. Skylanders is niet helemaal mijn ding en dus zou alleen Zelda overblijven. Maar of je daar een console voor moet kopen?

nintendo switch zelda

De Switch? Nog steeds niet

De games die in de periode daarna uitkomen doen het ook niet voor mij. Arms? Nee, bedankt. Aan die bewegingsshit begin ik niet meer. Mario Kart Deluxe 8? Zeker, een erg toffe game, maar die heb ik al op de Wii U. Splatoon 2 komt pas in de zomer uit en Super Mario Odyssey pas aan het einde van 2017. Natuurlijk komen er ook genoeg multiplatform-games, maar met een PC, PS4 en Xbox One koop ik daar geen Switch voor. Behalve als ik die titels onderweg wil spelen. Maar wil ik dat? Nou, misschien. Het komt vaak voor dat ik midden in een game zit terwijl ik voor één of twee nachten weg moet. Als ik op deze wekelijkse verplichte uitjes gewoon door zou kunnen spelen, zou dat wel tof zijn. Zeker in de tijd van Dark Souls 3 of Resident Evil 7 baalde ik als ik weer ergens anders sliep. Wellicht heeft de Switch hier toch een streepje voor.

Iets dat mij dan weer niet bevalt aan het hele Switch-verhaal zijn de prijzen van de losse accessoires. Een pro controller kost €69,99 en een extra setje Joy-Con’s (de twee controllers aan de zijkant van het scherm) kost in dollars al $80. En per stuk los, vijftig. Dat zijn toch geen grappen meer? Er zit geen hoesje bij, dus twintig euro bent u sowieso al extra kwijt en de grip die er bij zit, waardoor u van de twee losse Joy-Con’s een controller maakt, kan niet eens opladen! Die kost ook nog eens €30,- euro. Als u ook maar iets extra zou willen, bent u gelijk een duit met euro’s kwijt. Het enige dat in prijs meevalt is het abonnement om online te kunnen gamen. Dat zal tussen de €16 en €25 euro worden.

Maar online gebruikt een app op uw telefoon voor voice. Waarom? Waarom niet gewoon op de Switch? Trekt hij dat niet? En waarom wordt de gratis game die u elke maand krijgt, aan het einde van de maand weer teruggetrokken? En dan de batterij. Na de testen van afgelopen week valt de Switch na ongeveer twee en een half uur Zelda spelen, op maximale settings, uit. Want dan is de batterij al op. Allemaal zaken waar ik helemaal geen heil in zie. Eigenlijk staat bijna niets van deze console mij aan. En toch heb ik een pre-order geplaatst op de Switch.

De Switch? Toch maar een pre-order

Toch heb ik op de dertiende van januari een pre-order geplaatst. Er zijn ondanks alles wat tegenstaat, toch twee dingen die mij over de streep hebben getrokken. Die twee dingen passen in één zin; ik kan Zelda meenemen. En dat is het. Werkelijk. The Legend of Zelda: Breath of the Wild ziet er echt geweldig uit. Van alle previews die ik heb gelezen, van alles wat ik heb gehoord van mensen die het gespeeld hebben en alle features die er in die game zitten, ik wil het spelen. En ik weet nu al dat ik baal als ik op zondagavond weg moet. Dan wil ik doorspelen. Met de Switch kan het. En dat is de enige feature die mij over de streep heeft getrokken om er tóch in te trappen. Natuurlijk vind ik nieuwe hardware altijd leuk, dus ook dat is een reden. Maar was er geen Zelda geweest tijdens de lancering, maar een Kirby-game of iets, dan had ik hem laten liggen. Hoe heeft u gekeken naar de onthulling van de Switch? En is er iets dat u aantrekt in deze console?

Maak onze dag, deel dit met je vrienden!